Doneer voor de familie Andropov

Maksim (14), Denis (10) en Arina (5) Andropov zijn 7 juli Nederland uitgezet. Ze zijn met hun ouders naar Oekraïne gebracht en daar zonder enige ondersteuning achtergelaten. Steun de familie en blijf ze volgen.

Waar zijn de donaties voor nodig?

We willen de familie ondersteunen bij het opbouwen van een bestaan in de Oekraïne door donaties te vragen voor:

 • de eerste levensbehoeften voor eerste maanden, zoals huur, eten en kleding
 • psychische ondersteuning voor de kinderen
 • taalles in de Oekraïnse taal
 • het overbrengen van de bezittingen die de familie in Nederland heeft moeten achterlaten
 • het regelen van de juiste documenten voor wonen en werken in Oekraïne
 • het bekostigen van juridische ondersteuning

De familie Andropov woonde 17 jaar in ons land voordat ze werden uitgezet. Steun dit gezin, zodat de kinderen zo snel mogelijk een veilige basis hebben en tot rust kunnen komen! U kunt uw gift over maken naar NL15RABO0373736517 tnv Diaconie Protestantse Gemeente Culemborg onder vermelding Interkerkelijk Hulpfonds – Andropov

Donderdag 28 juni: 3 stoeltjes blijven leeg.

Arina (5), Denis (10) en Maksim (14) komen niet op school. Het lukt niet om hun ouders te bereiken. Pas de volgende ochtend wordt duidelijk dat 10 man politie het gezin in alle vroegte van het bed heeft gelicht. Ze zijn ondergebracht in detentiecentrum Zeist in afwachting van uitzetting naar Oekraïne op 7 juli.

Geen afscheid

Het in bewaring stellen en uitzetten van het het gezin heeft grote indruk gemaakt op klasgenoten, vrienden, kennissen en vele anderen in Nederland. De kinderen zijn in Nederland geboren en hier opgegroeid. Ze hebben geen afscheid kunnen nemen. Ze spreken geen Oekraïens.

10.000 steunbetuigingen

We maken ons ernstige zorgen om het welbevinden en de toekomst van de 3 kinderen. De ouders wonen en werken al 17 jaar in Nederland en hebben hier, net als de kinderen, goede contacten opgebouwd. Ondanks een dringende oproep van het College van B&W, de gemeenteraad en scholen in Culemborg, steunbetuigingen van meer dan 10.000 mensen en diverse acties is het gezin tot onze verbijstering toch uitgezet.

Mensonterende behandeling

In Kiev heeft de marechaussee de familie aan haar lot overgelaten. Wij vinden het onbegrijpelijk dat een gezin op deze mensonterende manier wordt behandeld door Nederlandse instanties. Op welke manier wordt hier rekening gehouden met de universele rechten van het kind?

Lees ook de brief van juf Floor in NRC >

“Wanneer mogen we weer naar huis?”

In Kiev heeft een kerkgenootschap gezorgd voor de eerste noodzakelijke opvang van de familie. De ouders zijn radeloos omdat ze geen contacten hebben in Kiev. Ook hebben ze geen financiële middelen om in de eerste levensbehoeften te voorzien. Hun kleding en spullen liggen nog ‘thuis’ in Nederland.

“Ik ben toch Nederlander, mama?”

De kinderen begrijpen niet wat er gebeurd is. Uitspraken als: “Ik ben toch Nederlander, mama?” en ”Wanneer mogen we weer naar huis?” maken duidelijk hoe onbegrijpelijk de gebeurtenissen voor hen zijn. Hun veilige basis is weggenomen, hoe nu verder?

Er is regelmatig contact met de familie. Ondanks de onzekerheid, spanning en angst proberen ouders Viktor en Olga de dagen voor de kinderen zo rustig mogelijk te laten verlopen. Ze zoeken ondersteuning voor de kinderen en nemen contact op met de sociale dienst voor huisvesting en om mogelijkheden voor werk te onderzoeken. De kinderen kunnen na de vakantie nog niet naar school omdat ze de taal niet spreken.

Ondersteuning vanuit Nederland

Ondertussen werken in Nederland familie, buren, kennissen, scholen en sportclubs aan initiatieven om de familie te ondersteunen.

Familie in Nederland pakt samen met ouders van de scholen hun spullen in. Benodigde documenten worden via het consulaat opgestuurd. Er worden acties voorbereid, er wordt gezocht naar juridische ondersteuning en er is veel aandacht voor de familie Andropov op radio, TV en in de krant.

De PopUpKerk, DeGoedeZaak, Defence for Children en de scholen spreken over het opzetten van deze site. We willen hiermee aandacht vragen voor dit gezin en alle andere gezinnen die hetzelfde kan overkomen.

Steun dit gezin, zodat de kinderen zo snel mogelijk een veilige basis hebben en tot rust kunnen komen!

U kunt uw gift over maken naar NL15RABO0373736517 tnv Diaconie Protestantse Gemeente Culemborg onder vermelding Interkerkelijk Hulpfonds – Andropov

Moeder Olga vertelt op Radio NPO1 over de uitzetting en de eerste dagen van de familie in Kiev. Luister hier het interview terug >

12 gedachten over “Doneer voor de familie Andropov

 1. Goed initiatief! Morgen, donderdag 12 juli kan er ook nog geld gedaan worden in de daarvoor bestemde bus bij Basisschool Blink. Dit geeft ze een eerste start deze week in Kiev.

 2. Ik hoop nog steeds dat als de zaak tot de Europees Hof voor Mensenrechten komt, de familie naar huis mag. Het zou niet de eerste casus zijn.

 3. Default bedrag is € 1,00 en dat lijkt me nogal laag. Misschien handig om op € 10,00 te zetten. Erg onhandig dat je zelf moet overmaken; verhoogt de drempel enorm. Niet heel moeilijk om een doneerknop te maken, hetzij op deze site, hetzij op de site van Stichting Trinamiek, zodat je daar met een link naar kunt verwijzen. Het is niet duidelijk wat deze stichting is (ik vermoed de school waar de kinderen Andropov naartoe gingen) en wat er nu precies met het geld gebeurt. Hoe komt dat in Oekraïne? Wie zorgt ervoor dat het daar komt? Welke partij in Oekraïne krijgt het geld? Wie kent die partij en kan garant staan dat het geld ook echt bij het gezin komt of in natura (eten, drinken, nonfood) wordt uitgekeerd?

  1. Beste Jasper, het automatische bedrag is zo laag omdat dit het minimale bedrag is dat gegeven kan worden en we willen dat mensen ook minder dan 10 euro kunnen geven als ze dat willen. Een ander voorbeeldbedrag zou fijn zijn, maar dat lukt technisch nog niet. Het is nogal op korte termijn in elkaar gezet. Datzelfde geldt voor een Ideal-betaalbutton. Hiervoor moet een overeenkomst met de bank door de beheerstichting geregeld worden en ook dat is in deze vakantieperiode nog niet zo gemakkelijk. De stichting Trinamiek is overigens verbonden aan basisschool Bink die enorm betrokken is bij de zaak en zorgt dat het geld in zijn geheel bij de familie terechtkomt, die daar vervolgens mee mogen doen wat ze willen. In overleg met hen is gekomen tot een aantal zaken waarvoor er in dit stadium geld nodig is.
   de eerste levensbehoeften voor eerste maanden, zoals huur, eten en kleding
   psychische ondersteuning voor de kinderen
   taalles in de Oekraïnse taal
   het overbrengen van de bezittingen die de familie in Nederland heeft moeten achterlaten
   het regelen van de juiste documenten voor wonen en werken in Oekraïne
   het bekostigen van betrouwbare juridische ondersteuning

 4. Olga en Victor zijn vrije geesten die de westerse waarden als geen ander omarmen. Zij hebben zich hier vrijuit kunnen ontwikkelen tot de geweldige ondernemende en hartelijke mensen die ze nu zijn. zo voeden zij ook hun kinderen op, die een mooie bijdrage kunnen gaan leveren aan de maatschappij. Een bijdrage aan de maatschappij is zeker niet het uitzetten van mensen na 17 jaar. Dat is het allerslechtste voorbeeld dat een overheid kan geven. Trump is tot de orde geroepen en heeft per decreet een einde gemaakt aan het scheiden van immigranten kinderen en hun ouders. Waar is het hart van de Nederlandse overheid?

  Ik hoop dat deze zaak desnoods bij het Europese Gerechtshof wordt uitgevochten. Want dit mag nooit meer gebeuren in Nederland.

  Bovendien kunnen wij ze niet missen.

  1. Eerst moet de zaak naar de Raad van State, en dat binnen 6 weken na de uitspraak van de rechter. Ze kunnen het persoonlijk ook indienen en de kosten zijn niet hoog.

 5. Vanmorgen voorbede voor de familie gedaan in de kerkdienst in de Open Hof. Tegelijk hebben de voorzitters van de kerkenraden van de Open Hof en de Barbara de gemeenteleden opgeroepen om de website te lezen en een groet of boodschap te vermelden. We willen de familie niet vergeten.
  We hopen van harte dat er een moment komt dat zij naar Culemborg kunnen terugkeren. En als dat niet mogelijk is? We willen aan deze mogelijkheid eigenlijk niet denken. Maar in dat uiterste geval hopen we dat zij mede door onze inspanning een nieuw bestaan in Oekraïne kunnen opbouwen.
  Hartelijke groet,
  Cees van Bockel, voorzitter kerkenraad Open Hof.

 6. Aan de mensen achter de website http://www.uitgezet.nl,

  gezien het bijzonder serieuze doel van de website wil ik de volgende opmerkingen maken:

  a) De website zou zich moeten voorstellen om duidelijk te maken wie achter de website staat en daarbij alle relevante aspecten vermelden die van betekenis zijn in het kader van het belangrijke doel. ‘Over ons’ zou met spoed toegevoegd moeten worden.

  b) Uitgezet.nl zou geen anonieme reacties moeten geven. Persoonlijk gekenmerkte reacties van uitgezet.nl zouden een vertrouwensverhogende effect hebben.

  c) Het zou nauwkeurig omschreven moeten worden hoe gewaarborgd wordt dat het gedoneerde geld veil in handen komt van de uitgezette mensen.

  Met groeten, Lothar Ilzhöfer,
  20 juli 2018

  1. Beste Lothar, je hebt helemaal gelijk. We gaan dit zo snel mogelijk aanvullen. De vakantieperiode zit een beetje in de weg. Maar direct daarna maken we er werk van. Voorlopig werken we met vertrouwenspersonen van de uitgezette mensen. Deze mensen kennen we persoonlijk of hebben bewezen zich belangeloos voor de familie in te zetten. Hartelijke groet, Rikko Voorberg (uitgezet.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *